IF YOU’RE GOING TO THE CITY / A TRIBUTE TO MOSE ALLISON

Jazz- en bluespianist, trompettist, zanger en songschrijver Mose Allison stierf eind 2016 op 89-jarige leeftijd na een muzikale carrière die liep van 1956 tot 2015. De mix van jazz en blues in zijn werk wordt algemeen als zijn sterkste gave erkend en hij beïnvloedde heel wat andere artiesten uit diverse muziekgenres zoals ‘The Rolling Stones’, Van Morrison, John Mayall, Tom Waits, Jimi Hendrix en J.J. Cale. In zijn liedjes sloot de vanuit New York City opererende artiest regelmatig ironische humor in, maar ook het crëeren van een aangename sfeer in zijn jazzy nummers was voor hem steeds prioritair.

Dat de in 1927 in de Mississippi Delta geboren Mose Allison op heel veel respect en bewondering van andere muzikanten kan rekenen bewijzen die nu op het album “If You’re Going To The City” waarop ze in vijftien coverversies van zijn liedjes een muzikaal eerbetoon aan hun overleden held brengen. Op deze plaat zijn heel wat grote namen terug te vinden zoals Taj Mahal, Jackson Browne, Ben Harper & Charlie Musselwhite, ‘Pretenders’-zangeres Chrissie Hynde, Iggy Pop, Bonnie Raitt, Loudon Wainwright III, Richard Thompson, Peter Case, Dave & Phil Alvin van ‘The Blasters’, Frank Black van ‘The Pixies’ en Elvis Costello.

Van de opname door al die bekende artiesten van deze covers werden jammer genoeg geen video-opnamen gemaakt, dus zullen wij u moeten laten kennismaken met enkele van de nummers op deze plaat via de twee bij deze recensie toegevoegde audio-video’s, zijnde Iggy Pop’s versie van het albumtitelnummer “If You’re Going To The City” en Jackson Browne’s unieke bewerking van de song “If You Live”.

Alle opbrengsten uit de verkoop van dit ‘tribute’-album zullen overgemaakt worden aan het ‘Sweet Relief Musicians Fund’ waarmee het goede doel de aanschaf van deze schitterende plaat extra justifieert. Als u deze cd of de elpee koopt, dan zal u daarbij ook een dvd krijgen waarop de door de BBC gemaakte documentaire “Ever Since I Stole The Blues” over Mose Allison te bekijken is.

(valsam)

 

 

Tracklist

1. Taj Mahal – Your Mind Is On Vacation
2. Robbie Fulks – My Brain
3. Jackson Browne – If You Live
4. The Tippo Allstars feat. Fiona Apple – Your Molecular Structure
5. Ben Harper & Charlie Musselwhite – Nightclub
6. Chrissie Hynde – Stop This World
7. Iggy Pop – If You’re Going To The City
8. Bonnie Raitt – Everybody’s Crying Mercy
9. Loudon Wainwright III – Ever Since The World Ended
10. Richard Thompson – Parchman Farm
11. Peter Case – I Don’t Worry About A Thing
12. Dave Alvin and Phil Alvin – Wild Man On The Loose
13. Anything Mose! – The Way Of The World
14. Frank Black – Numbers On Paper
15. Amy Allison with Elvis Costello & Mose Allison – Monsters Of The Id

Artiest info
Website  
 

Label: Fat Possum Records

Distr.: Bertus

video